GUJARAT AUTHORITY FOR ADVANCE RULING
GOODS AND SERVICES TAX LA
D/5, RAJYA KAR BHAVAN, ASHRAM ROAD, WM
AHMEDABAD - 380 009.

ADVANCE RULING NO. GUJ/GAAR/R/2023/18
(IN APPLICATION NO. Advance Ruling/SGST&CGST/2022/AR/64)
Date: - 26 .04.2023

Name and address of the : | Nandini Ashram Trust

applicant 207, Sakar 5, B/h Natraj Cinema,
Ashram Road,Ahmedabad,
Gujarat 380 009.

GSTIN of the applicant : | 2dAAATNR773B27ZL
Date of application s 1.17:12.2022
Clause(s) of Section 97(2) of ;| (@) (b). ()

CGST / GGST Act, 2017, under
which the question(s) raised.

Date of Personal Hearing : 123.3.2023
Present for the applicant : | Moin Mansuri.
Brief facts:

Nandini Ashram Trust, 207, Sakar 5, B/h Natraj Cinema, Ashram
Road, Ahmedabad, Gujarat 380 009 [for short —applicant’] is registered under GST
and their GSTIN is 24AAATN8773B27ZL.

2. The applicant is engaged in providing a wide range of professional
consulting services viz architecture, engineering (MEPF), planning, urban design,
landscape, sustainability, research and art, building design, interior design,

surveying, environmental sciences, project management and project economics.

2, The applicant is a registered trust under the Bombay Charitable Trust
Act. They also hold 12AA certificate issued by the Income Tax Authorities. In
terms of the trust deed the applicant provides accommodation to pilgrims who visit
the Ambaji Temple. The applicant further states that their room rent is Rs. 1000/-

per day.

4. It is the applicant’s averment that in terms of notification No. 9/2017-
Integrated Tax (Rate), dated 28.6.2017, a registered trust holding 12AA certificate
is exempt from GST. The applicant has further relied upon the GST Council
meeting no. 47 held on 18.7.2022 to submit that GST tax is applicable

guest house and Sarai whether the rent of room is Rs. 1,000/- (sic). Thegeg
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4.8.2022, the applicant states that on twitter it was informed that Sarais run by

religious or charitable trust are exempt from GST irrespective of rent.

5. In view of the foregoing, the applicant has filed this application

seeking advance ruling on the below mentioned questions viz

1. Whether they are liable for GST registration?
2. Whether they are liable to pay tax under GST registration.

6. During the course of personal hearing held on 23.3.2023, Shri Moin

Mansuri, the authorized representative of the applicant, reiterated the submission.

Discussion and findings

P At the outset, we would like to state that the provisions of both the
CGST Act and the GGST Act are the same except for certain provisions.
Therefore, unless a mention is specifically made to such dissimilar provisions, a
reference to the CGST Act would also mean a reference to the same provisions

under the GGST Act.

8. We have considered the submissions made by the Applicant in their
application for advance ruling as well as the submissions made during the course
of personal hearing. We have also considered the issue involved, the relevant facts
& the applicant's submission/interpretation of law in respect of question on which

the advance ruling is sought.

0. At the outset, we find that the submission made by the applicant is
incomprehensible, lacking in facts, and at best cryptic. ~We are therefore
constrained to pass the ruling in terms of what is mentioned in the application filed

before us.

10. Before adverting to the submissions made by the applicant, we would

like to reproduce the relevant provisions for ease of reference:

[Notification No. 12/2017-Central Tax (Rate), dated 28-6-2017]
Exemption from CGST on specified intra-State services

In exercise of the powers conferred by sub-section (1) of section 11 of the Central Goods
and Services Tax Act, 2017 (12 of 2017), the Central Government, on being satisfied that
it is necessary in the public interest so to do, on the recommendations of the Council,
hereby exemplts the intra-State supply of services of description as specified in column (3)
of the Table below from so much of the central tax leviable thereon under sub-sggtion (1)
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of section 9 of the said Act, as is in excess of the said tax calculated at the rate as
specified in the corresponding entry in column (4) of the said Table, unless specified
otherwise, subject to the relevant conditions as specified in the corresponding entry in

column (3) of the said Table, namely:-

TABLE
AYA Chapter, Description of Services Rate | Condition
No. Section, (per
Heading, cent.)
Group or
Service Code
(Tariff)
() (2) (3) (4) (3)
1 | Chapter 99 Services by an entity registered under section | Nil Nil
1244 of the Income-tax Act, 1961 (43 of
1961) by way of charitable activities.
13 | Heading 9963 |Services by a person by way of- Nil Nil
or - (a) conduct of any religious ceremony;
Heading 9972
or (b) renting of precincts of a religious place
Heading 9995 meant for general public, owned or
or managed by an entity registered as a
any other charitable or religious trust  under
Heading of section 1244 of the Income-tax Act, 1961
Section 9 (hereinafter referred to as the Income-tax
Act) or a trust or an institution registered
under sub-clause (v) of clause (23C) of]|
section 10 of the Income-tax Act or a
body or an authority covered under
clause (23BBA) of section 10 of the said
Income-tax Act :
Provided that nothing contained in entry (b)
of this exemption shall apply to,-
(i) renting of rooms where charges are one
thousand rupees or more per day;
(i) renting of premises, community halls,
kalyanmandupam or open area, and the
like where charges are ten thousand
rupees or more per day;
(iii) renting of shops cr other spaces for
business or commicrce where charges are
ten thousand rupees or more per month.
(r) “charitable activities " means activities reiating to -

(i) public health by way of,-
(A)care or counseling of

(Dterminally ill persons or persons with severe physical or mental disability;
(I)persons afflicted with HIV or A1DS;
(lll)persons addicted tv a dependence-forming substance such as narcotics drugs
or alcohol; or
(B)public awareness of preventive health, family planning or prevention of HIV infection;
advancement of religion, spirituatity or yoga;
advancement of educational programmies or skill development relating to,-
(A)abandoned, orphaned or homeless children;
(B)physically or mentally abused and iraumatized persons;
(C)prisoners, or
(D)persons over the age of 65 years residing in a rural area;
(iv)preservation of environment including watershed, forests and wildlife:

(ii)
(iii)

Note Sr. No. 1 and 14 of the notification No. 9/2017-iT(Rate} is pari materia to Sr. No. 1 and 13 supra.
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18 In terms of Sr. No. | of the notification No. 12/2017-CT(Rate), supra,
services by an entity registered under section 12AA of the Income Tax Act, 1961,
by way of charitable activities is exempted. The applicant claims that he falls
within the ambit of a similar serial nuiber | and 14 of notification No. 9/2017-IT
(Rate) which as is mentioned is pari materia to the serial number mentioned
above. However, we find that the notiricadon defines ‘charitable activities’ to
include (i) public health, (ii) advancement of religion spirituality, yoga (ii1)
advancement of educational programmes or skill development and (iv)
preservation of environment including watershed, forests and wildlife. The
applicant, is a registered trust under the Bombay Charitable Trust Act. They hold
I2AA certificate issued by the Income Tax Authorities and in terms of the trust
deed, as per applicant, they provide accommodation to the pilgrims who visit the
Ambaiji Temple for which they charge room rent @ Rs. 1000/- per day. However,
there is nothing on record to substantiate the claim that all the accommodation

granted are to the pilgrims visiting the Ambaji Temple.

12. Our above findings are substantiated by chapter 39 of the GST flyer,
relating to GST on Charitable and Religious Trusts, wherein it is mentioned as

follows:

This notification makes the exemption to charitable trusts available for charitable
activities more specific. While the _income from only those activities listed above is
exempt from GST. income from the activities other than_those mentioned above is
taxable. Thus, there could be many services provided by charitable and religious trust
which are not considered as charitable activities and hence, such services come under
the GST net. The indicative list of such services could be renting of premises by such
entities, grant of sponsorship and advertising rights during conduct of events/functions
elc.

11 We would now like to examine it in terms of serial number 13(b) of
the notification, as mentioned supra. We find that the exemption is for the activity
of renting of precincts of a religious place meant for general public, which is

o owned or managed by an entity registered as a charitable or religious trust under
section 1244 of the Income-tax Act, 1961 (hereinafier referred to as the Income-tax
Act) or

e a trust or an institution registered under sub-clause (v) of clause (23C) of section 10
of the Income-tax Act or

e a body or an authority covered under clause (23BBA) of section 10 of the said
Income-tax Act
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Further, as per the proviso, the exemption is not applicable in respect of three
situations, wherein one of the situations is renting of rooms where charges are one

thousand rupees or more per day.

14. Under chapter 39 of the GST flyer, relating to GST on Charitable and

Religious Trusts, the clarification given in respect of the said activity is as under;

Thus, the law gives a limited exemption to renting of only religious precincts or a
religious place meant for general public by the entity registered under Section 1244 of
the Income Tax Act. As per clause (zc) of the said notification, the term “general public”
means “the body of people at large sufficiently defined by some common quality of public
or impersonal nature .

The term “religious place” as per the clause (zy) of the said notification means “a place
which is primarily meant for conduct of prayers or worship pertaining to a religion,
meditation, or spirituality". Dictionary meaning of “precincts” is_an_area within the
walls or perceived boundaries of a particular building or place, an enclosed or clearly
defined area of ground around a cathedral, church, temple, college, etc.

This implies that if immovable properties owned by charitable trusts like marriage hall,
convention hall, rest house for pilgrims, shops situated within the premises of a religious
place are rented out, income from letting out of such property is exempt from GST.
However, this exemption will not be available if charges for renting of rooms exceed
1000 per day or charges for renting of premises/kalyanamandapam etc exceed 10,000
per day or renting of shops/premises for business purposes exceed 10,000 per month. So
also.if such properties are not situated in_the precincts of a religious place meaning
thereby not within walls or_boundary walls of the religious place, income from such
letting out will lose this exemption and income from it will be liable to GST.

13, The authorized representative of the applicant during the course of
personal hearing held on 23.3.2023, was specificaliy asked as to whether the
Nandini Ashram, was owned by the trust managing the Ambaji Temple, to which
he answered in negative. On being further asked whether the rooms of Nandini
Ashram which they were renting to pilgrims is located in the precincts of the
Ambaji Temple, he informed that it was not within the boundary of the temple.
Going by the definition of precinct as mention=d above, it is emphatically clear that

the applicant is not eligible for the benefit of Sr. No. 13 of the notification supra.

16. Moving on to the second question as to whether they are liable to pay
tax. We find that in terms of Sr. No. 14 of the notification No. 12/2017-CT (Rate),
services by a hotel, inn, guest house, club or campsite, by whatever name called,
for residential or lodging purposes, having declared tariff below one thousand
rupees per day or equivalent was exempted. However, in terms of notification

No. 4/2022-CT (Rate) effective from 18 7.2022, serial number 14 an




relating thereto were omitted. Thereafier, vide notification No. 20/2019-Central
Tax (Rate) dated 30.9.2019, effective from 1.10.2019, the rate of CGST was fixed

as under:

CGST rates for intra-State supply of specified services — Amendment to Notification
No. 11/2017-C.T. (Rate)

In exercise of the powers conferred by sub-sections (1), (3) and (4) of section 9, sub-
section (1) of section 11, sub-section (3) of section 15, sub-section (1) of section 16 and
section 148 of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 (12 of 2017), the Central
Government, on the recommendations of the Council, and on being satisfied that it is
necessary in the public interest so o do, hereby makes the following further amendments
in the notification of the Government of India. in the Ministry of Finance (Department of
Revenue) No. 11/2017-Central Tax (Rate), dated the 28th June, 2017, published in the
Gazette of India, Extraordinary, Part II. Section 3, Sub-section (i), vide number G.S.R.
690(E), dated the 28th June, 2017, namely :-

In the said notification, -

(i) in the Table, -

(a) against serial number 7, for the entries relating thereto in column (3), (4) and (5),
the following items and entries shall be substituted, namely, -
(2) (4) &)
“(i)  Supply of ‘hotel accommodation’ 6 -

having value of supply of a unit of
accommodation above one thousand rupecs
but less than or equal 10 seven thousand five
hundred rupees per unit per day or
equivalent.

This was further amended vide notification No. 3/2022-CT (Rate) dated 13.7.2022,

as follows, viz

In the said notification, -

(A) in the Table, -

(1) against serial number 7. in column (3), in item (i), the words “above one
thousand rupees but "' shall be omiited:

In view of the foregoing, we hold that the applicant is leviable to GST at the rate of
12% i.e. [CGST @ rate of 6% and SGST @ 6%].

17. In light of the fact that we have already held the applicant to be liable
to pay GST, we now take up the first question posed for ruling as to whether the
applicant is liable for GST registration. In terms of section 22 of the CGST Act,
2017, every supplier shall be liable to be registered from where he makes a taxable
supply of goods or services or both, if his aggregate turnover in a financial year

exceeds twenty lakh rupees.

18. The applicant has also relied upon various tweets to put forth the

averment that SGPC (Shiromani Guiudwara Prabhandak Committee) run sarais,
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collecting rents upto Rs 1000/- is exempt and on the same analogy, their supply is
also exempt. The applicant himself further quotes a tweet stating that the precincts
of a religious place has to be given broader meaning to include a sarai even if it is
located outside the boundary wall of a connlex of a religious place in surrounding

area and managed by the same trust/management. Having already stated during

the course of personal hearing that Nandini Ashram, is not owned by the Ambaji
Temple Trust ie Shri Arasuri Ambaji Mate Devasthan Trust, the applicant’s
reliance on the tweets to substantizte his averment thet they are eligible for

exemption, is not relevant to the fact: of the casce.

19. In the light of the above. we rule as under:

RULYNG

The applicant is liable for GST registracon in terms of section 22 of the
CGST Act, 2017, subject however to the threshold limit of his aggregate
turnover exceeding rupees twenty lac rupees.

The applicant is liable to pay GST in terms of notification No. 20/2019-
Central Tax (Rate) dated 30.9.2019 as amended vide notification No. 3/2022-
CT (Rate) dated 13.7.2022, effective from 18.7.2022.

(MILIND K TKAR) (AMIT KUMAR MI )
MEMBER (SGST) MEMBER (CGST)

Place: Ahmedabad
Date: 26 /04/2023
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o
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